Point Zero
mxmxm
Architectenkantoor: mxmxm
Aantal bestede uren: 30 uren
DE ARCHITECTUUROPDRACHT
Locatie: Belgische kust
Opdrachtgever: Beaufort 2015
Jaar: 2014
Type opdracht: Overheidsopdracht
Waaruit bestond de opdracht?
De organisatie van Beaufort, een kunsttriënnale langs de Belgische kust, wou een nieuwe benadering nastreven voor hun volgende editie. Hiervoor werden hedendaagse kunstenaars uitgenodigd om te reflecteren over het thema ‘Buiten de Grenzen’ met hun ontwerp voor een tijdelijk architectuurpaviljoen op verschillende locaties in een natuurlijk kustlandschap. De organisatoren stelden de vraag ‘welke nieuwe betekenis kan er gekoppeld worden aan grenzen en grensgebieden?’. Het tijdelijk paviljoen moest een ankerpunt, een poëtisch vraagteken worden binnen het bestaande beschermde landschap.
HET ONTWERP
Wat zijn volgens u de sterke punten van uw ontwerp?
Het centrale element is de reflectie over de dualiteit van een grens. Een grens kan bestaan dankzij twee autonome gebieden die van elkaar verschillen. Geen van beide overheerst, er is geen hiërarchie. Een grenslijn wordt dan ook bepaald door geloof, geloof in een gemene deler, de grens. Het voorgestelde paviljoen zal deze gemene deler zijn, een ankerpunt, een symbolisch nulpunt in het landschap.
‘Point Zero’ vormt het begin van een cartesiaans coördinatenstelsel van waaruit onze conceptie van de omgeving vorm krijgt. “Point Zero” trekt grenzen door de open ruimte van dit romantisch duinlandschap, de grenzen ontlenen hun legitimiteit aan dit symbolisch nulpunt. Maar “Point Zero” is ook een middel om de bestaande en de fictieve grenzen en hun zinloosheid te overstijgen.
Dit paviljoen is een vormelijke en ruimtelijke uitdrukking van dit coördinatensysteem. De muren en vloeren representeren elk een as van dit cartesiaans stelsel waardoor een bruikbare ruimte ontstaat over twee bouwlagen. De ruimte kan vrij ingevuld worden; als tentoonstellingsruimte, gespreksruimte, ontmoetingsruimte, als een uitkijkplatform of als beschutting. Hierdoor wordt de aandacht van de bezoeker niet alleen naar binnen getrokken, maar geeft het ook de mogelijkheid om de omgeving te aanschouwen. Op deze manier belichaamt het paviljoen het dualisme van een grens, tussen een harde markering en een zacht, poëtisch vraagteken.
HET WINNEND ONTWERP
Welk bureau haalde de opdracht uiteindelijk binnen?
De opdracht werd ingetrokken
Werd dit project uiteindelijk gerealiseerd?
Neen
Evaluatie van het behaalde resultaat:
Het uitvoeren van de opdracht werd ingetrokken en in plaats daarvan beslisten de curatoren om elk van de 79 ingezonden voorstellen zichtbaarheid te geven aan de hand van een tentoonstelling. Deze ging door in de Sint-Rochuskerk te Blankenberge. Een zeer mooi initiatief, waar ik ook aan deelnam, maar toch moet hier een kanttekening gemaakt worden.
De oorspronkelijke intenties van de open oproep waren vaag, maar het uitgangspunt leek duidelijk: het plaatsen van één of meerdere duurzame tijdelijke paviljoenen. In het oproepdocument stond dat de curatoren van Beaufort2015 de uiteindelijke beslissing nemen of de voorstellen inhoudelijk en financieel haalbaar zijn en kunnen worden geïntegreerd in deze hedendaagse kunsttentoonstelling. Hierbij zou elk voorstel individueel besproken worden.
Na de eerste deadline werd ook nog gevraagd om een kostenraming in te dienen. Dit werd in het oproepdocument niet gevraagd, maar leek een positief teken voor de selectie en de mogelijke uitvoering van één of meerdere.
Uiteindelijk werd meegedeeld dat de uitvoering niet zou doorgaan, daarbij ontbrak elke vorm van duidelijke argumentatie gebaseerd op bovenvermelde criteria. Op de vraag om meer uitleg waarom geen enkel ontwerp werd uitgevoerd, kwam geen duidelijk antwoord. Het enige vage argument dat naar boven kwam, was dat het tonen van alle voorstellen in de vorm van een tentoonstelling veel ‘duurzamer’ zou zijn.
De intenties uit het oproepdocument werden met de voeten getreden. Blijkbaar werden de doelstellingen van de organisatie op voorhand niet goed overwegen, of werd er op voorhand niet realistisch genoeg nagedacht over de kostenraming en besloten zij dus om een koerswijziging door te voeren in hun beleid. Een respectvolle houding tegenover de creatieve energie van de inzendingen ontbrak hier volledig.
Daarnaast werd dan gevraagd om (natuurlijk vrijwillig) maquettes, plannen en visualisaties te maken en zelf mee te komen helpen opbouwen met de tentoonstelling. Van enige financiële vergoeding of bedanking hiervoor was geen sprake. Dit getuigt opnieuw van een gebrek aan respect voor intellectuele en creatieve arbeidsprocessen.
Volledige studieopdracht voor de grondige renovatie en uitbreiding van het zwembad van Oostende
architectenbureau Serck
672 UREN
masterplan voor de omgeving van het Stübenpark in Duinbergen
Goossens & Partners architecten en ingenieurs + NuvolaB (It) en Technum (infrastructuur)
677 UREN
Wedstrijdontwerp Uitbreiding Fase 4 & Masterplan
TV - A+R Architecten en Architectengroep JANSSENS bvba
210 UREN
Sociale assistentie appartementen Antwerpsesteenweg
Goossens & Partners architecten en ingenieurs + Artex
450 UREN
masterplan en beeldkwaliteitplan voor het centrum van Begijnendijk
Goossens & Partners architecten en ingenieurs + NuvolaB (It)
386 UREN
realisatie van een volksrestaurant, kinderopvang en administratief centrum voor het zorgbedrijf
INOFORMA ARCHITECTS
350 UREN
Académie Nationale de Formation aux Métiers du Golf au Royal Golf Dar Es-Salaam
AWAA for cwarchitects
367 UREN
Ontwikkeling site Gemeentelijke Bibliotheek - Gemeentelijke Basisschool
Architectenbureau Baro
450 UREN
landschappelijke brug voor langzaam verkeer
Goossens & Partners architecten en ingenieurs + NuvolaB (It.) en Technum
561 UREN