Gemeentehuis Wommelgem
Architektenburo Jef Van Oevelen



Architectenkantoor: Architektenburo Jef Van Oevelen
Aantal bestede uren: niet meegedeeld
DE ARCHITECTUUROPDRACHT
Locatie: Wommelgem
Opdrachtgever: Gemeente Wommelgem
Jaar: 2013
Type opdracht: Overheidsopdracht
Waaruit bestond de opdracht?
Door het gemeentebestuur van Wommelgem wordt een overheidsopdracht uitgeschreven d.m.v. een onderhandelingsprocedure met bekendmaking voor het ontwerp, het opmaken van het uitvoeringsdossier, aanbesteding en de controle op de uitvoering voor het renoveren, ver- en herbouwen van het gemeentehuis en het naastgelegen woning Kerkplaats 28.
HET ONTWERP
Wat zijn volgens u de sterke punten van uw ontwerp?
Het gebouw werd geconcipieerd, vanuit de bestaande ruimtelijk structuur van zijn omgeving. Het publieke, openbare domein, loopt drempelloos binnen in het nieuwe gemeentehuis. De agora, het atrium, is letterlijk een beschutte verlenging van deze openbare ruimte, en maximaal vrij toegankelijk voor iedereen. Men kan er rustig vertoeven, ontmoetingen plannen, een krant lezen, een koffie drinken, of ook gebruik maken van de diensten van het gemeentehuis. De bebouwing op deze plek bestaat eigenlijk uit een viertal delen.
- Het oude gemeentehuis, met een kleine horeca en de representatieve diensten van de gemeente erboven (trouwzaal, vergaderzalen, ..)
- Het atrium als inloopruimte voor de gemeentelijke diensten, als informele verblijfplaats, ontmoetingsruimte, als verlengde van het café, …
- De eigenlijke administratieve diensten van de gemeente
- Een bijkomend facultatief bouwvolume, dat andere diensten zou kunnen huisvesten,(toerisme, sociaal huis, …)
Het oude gemeentehuis:
Op het gelijkvloers word een “klein” typisch horecagebeuren ingericht, dat rechtstreeks in contact is met het kerkplein, maar evengoed met het omliggende overdekte gebied van de nieuwe agora. Dit café, of horecagebeuren, kan perfect autonoom functioneren binnen de grenzen van het oude pand, maar evengoed in samenspraak met de aangrenzende binnenruimtes van het gemeentehuis. In het pand is plaats voor een eigen sanitair blok en een ruime toog met bijhorende keuken. Ook de kelderruimtes kunnen mogelijk bruikbaar worden gemaakt voor opslag, voorraad, etc. Aan de straatzijde kan een buitenterras worden ingericht, uitkijkend op het kerkplein.
De agora:
Op de hoek van de Kaakstraat en de Dasstraat, aangrenzend aan het oude gemeentehuis, ingesloten tussen het oude en het nieuwe gemeentehuis, bevindt zich de nieuwe agora. Een plek voor het volk van Wommelgem. Een plek die zich moet lenen toto de meest uiteenlopende activiteiten. Enerzijds is het een facultatief verlengde van het café, voor een kop koffie of een gebakje, anderzijds is het de plek om een krant te lezen, informatie op te zoeken, tentoonstellingen te organiseren, kleine infobeurzen te organiseren, kleinen happenings, lezingen, zachte muziekevenementen, …
Uiteindelijk is het ook de plaats, het aanspreekpunt voor het eerste onthaal door de gemeente zelf.
De interne verbindingen zweven door deze ruimte, met hellingen en trapjes, om de verschillende bouwdelen te verbinden.
Het gemeentehuis zelf:
Het eigenlijke gemeentehuis is opgedeeld in drie bouwlagen en is eigenlijk een uitbreiding van het bestaande bouwvolume.
De drie bouwlagen zijn gestoeld op eenzelfde bestaande draagstructuur, en zijn opgevat als typische open landschappen, met kleine gesloten volumes, voor archief, sanitair of individuele kantoren.
Telkens loopt een brede open straat doorheen het gebouw, waar zich links en rechts uitgebreide balies bevinden, waar de bezoekers kunnen worden geholpen. Door de lengte van deze balie, kan probleemloos de nodige privacy worden gegarandeerd, tussen de verschillende aanwezigen. Op het einde van deze binnenstraat, bevindt zicht een bijgebouwd trapvolume. Het is enerzijds een mogelijke evacuatieweg, maar tevens een bijkomende interne kortsluiting tussen de verschillende verdiepingen.
Op het gelijkvloers bevinden zich de clusters van “bevolking en burgerlijke stand”, deze van “onthaal, secretariaat en vrije tijd” en deze van “financiën en ontvangerij”. Deze laatste zouden eveneens kunnen worden gelocaliseerd op de tweede verdieping.
Op de eerste verdieping bevinden zich alle bestuurlijke functies (burgemeester, secretaris, schepenen, raadsleden, vergaderzalen, collegezaal, raadzaal) alsook de cluster van “ruimtelijke ordening”.
Op de tweede verdieping bevinden zich de personeelsruimtes en een mogelijke polyvalente ruimte (of extra kantoorruimte, of aparte cluster voor ontvangerij en financiën)
Terwijl de raadzaal, samen met de ruimte voor publiek, uitkijkt over de kerkplaats, is de collegezaal geplaatst naast een kleine buitenruimte langs de Kaakstraat. De zaal voor de raadsleden, deze voor de schepenen, alsook de vergaderzaaltjes, geven eveneens uit op deze buitenruimte.
Het ruime kantoor met ontvangstruimte van de burgemeester, en aangrenzend dat van de secretaris, liggen aan de andere zijde van het gebouw, rechtstreeks bereikbaar met de nieuwe trap, uitkijkend op het nieuwe pleintje aan het rond punt van de Handboogstraat..
Een bijkomend volume:
Om het bestaande bouwblok tussen Handboogstraat en Dasstraat te kunnen sluiten, dient het nieuwe gemeentehuis mogelijk aangevuld met een bijkomend facultatief volume. Mede door het behoud van een deel van het bestaande gebouw, maakt dit volume het mogelijk dat de bestaande diensten maximaal op de bestaande plaats kunnen worden behouden. Dit vermijdt een grote ergernis zowel bij de gebruikers als bij de bezoekers. Uitsluitend in een laatste periode zullen de diensten even verhuizen naar deze tijdelijke maar aangrenzende locatie, zodat hun eigen bestaande kantoren, kunnen worden aangepast en opgefrist. Naar het betrekken van het nieuwe gemeentehuis bieden deze bouwvolumes extra plaats voor mogelijke andere openbare diensten (toerisme, sociaal huis, ….) maar evengoed voor andere meer commerciële bestemmingen (doktershuis, kinderopvang, kind en gezin, …) , of zelfs voor een winkel met enkele appartementen. In elk geval zullen deze bijkomende volumes ervoor kunnen zorgen dat de kostprijs van de investering gedeeltelijk wordt gecompenseerd door verkoop of verhuur.
Voor het ganse nieuwe gemeentehuis wordt vertrokken van een open ruimtelijke structuur die flexibel kan worden ingevuld.
Tijdelijke invulvolumes, kastenwanden, balies, etc. bepalen de verdere indelingen van de ruimtes. Het gebouw zal op deze wijze maximaal kunnen mee-evolueren met zijn eigen toekomst. Het garandeert een hoge belevingswaarde met een maximale gebruikswaarde.
HET WINNEND ONTWERP
Welk bureau haalde de opdracht uiteindelijk binnen?
Architektenburo Jef Van Oevelen
Werd dit project uiteindelijk gerealiseerd?
Neen
Evaluatie van het behaalde resultaat:
/
Wedstrijdontwerp Uitbreiding Fase 4 & Masterplan
TV - A+R Architecten en Architectengroep JANSSENS bvba
210 UREN
masterplan en beeldkwaliteitplan voor het centrum van Begijnendijk
Goossens & Partners architecten en ingenieurs + NuvolaB (It)
386 UREN
Sociale assistentie appartementen Antwerpsesteenweg
Goossens & Partners architecten en ingenieurs + Artex
450 UREN
Académie Nationale de Formation aux Métiers du Golf au Royal Golf Dar Es-Salaam
AWAA for cwarchitects
367 UREN
realisatie van een volksrestaurant, kinderopvang en administratief centrum voor het zorgbedrijf
INOFORMA ARCHITECTS
350 UREN
Volledige studieopdracht voor de grondige renovatie en uitbreiding van het zwembad van Oostende
architectenbureau Serck
672 UREN
landschappelijke brug voor langzaam verkeer
Goossens & Partners architecten en ingenieurs + NuvolaB (It.) en Technum
561 UREN
Ontwikkeling site Gemeentelijke Bibliotheek - Gemeentelijke Basisschool
Architectenbureau Baro
450 UREN
masterplan voor de omgeving van het Stübenpark in Duinbergen
Goossens & Partners architecten en ingenieurs + NuvolaB (It) en Technum (infrastructuur)
677 UREN